ייצור ושיווק של מזון בישראל זה לא עניין של מה בכך. מדובר בתהליך שמחייב עמידה בתקנים ודרישות שקבועות בחוק. שכן, אלה מאפשרות להשיג מטרה חשובה – שמירה על בריאותו של הציבור. מאמר זה יציג בפניכם את התקנים שעליכם להכיר אם אתם מתכננים לייצר ולשווק מזון. הישארו כאן ותהיו בטוחים שתוכלו לבצע את ההליך בהתאם לקבוע בחוק.
תקן 22000 ISO
מומחים בתחום בטיחות המזון יוכלו להעיד שהסכנה במזון עשויה להתרחש בכל שלב בשרשרת המזון. לכן, צריך לעשות כל שניתן, כדי להבטיח את הבטיחות של המזון בכל שלבי השרשרת. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת מצריכה יישום של תקן 22000 ISO. מדובר בתקן הבינלאומי שמתייחס למערכות הניהול שבודקות את בטיחות המזון.
הוא מבטיח שהמזון שיועבר לצרכנים יהיה תואם לסטנדרטים הגבוהים שקבועים בחוק. נדגיש כי היישום של תקן זה נוגע ליצרני חומרי עזר, בתי אריזה, יצרני מזון ומשקאות ואפילו חקלאים.
תקן HACCP
אי אפשר לעסוק בייצור ושיווק של מזון, מבלי להציג את תקן HACCP, או בשמו המלא – Hazard Analysis Critical Control Points. תקן HACCP הינה מערכת מיוחדת שמאפשרת לזהות, להעריך ובסופו של דבר גם לשלוט בגורמי סיכון שעשויים לפגוע בבטיחות המזון תוך יישום של 7 עקרונות מרכזיים.
שיטה זו מגדירה את נקודות הסיכון שבהם צריכה להתבצע בקרה, כדי למנוע התפתחות של זיהומים מסוגים שונים (כימיים, ביולוגיים, אלרגניים ועוד) החל מהשלב הראשוני של גידול המוצרים (בתחום החקלאות) עד העיבוד בקו הייצור והכנת המוצר הסופי שעתיד להגיע למדפי הסופרים.
מי מחויב בהטמעת התקן?
יש רשימה ארוכה של עסקים שמחויבים לעמוד בתקן HACCP. נציין בקצרה שמדובר במי שמייצרים ומשווקים מזון מן החי. מדובר לצורך הדוגמא בבתי קפה, מסעדות ואפילו חברות קייטרינג שמספקות מעל ל – 1000 מנות שמיועדות להזנת ילדים (במעונות, גני ילדים ובתי ספר). ברשימה הארוכה נכללים גם עסקים שמייצרים את המזונות הבאים:
- מזון ללא גלוטן
- פורמולה ומזון לתינוקות
- תוספי תזונה
משרד הבריאות הודיע לאחרונה כי חברות הקייטרינג שיש להן רישיון יצרן יידרשו לנהל את 2 התקנים החל משנת 2026.
העקרונות של תקן HACCP
המטרות שהוצגו לעיל יכולות לבוא לידי ביטוי במידה והחברות יעמדו ב – 7 העקרונות הבאים:
- הערכת סיכונים מדעית
- זיהוי של נקודות בקרה קריטיות
- קביעת גבולות לערכים שהוגדרו מראש
- מעקב אחר נהלים
- פעולות תיקון מתאימות (במידת הצורך)
- תיעוד ובקרה של ההליך
- יישום נהלי אימות
השורה התחתונה
אנשים שרוצים לייצר ולשווק מזון בישראל צריכים לעמוד ב – 2 התקנים שהוצגו במדריך זה. כעת אתם מכירים בהם מקרוב ויודעים מה עליכם לעשות, כדי שתוכלו לקבל את האישור לעבודה בתחום, כך שנותר לכם רק לצאת לדרך וליישם את הנאמר לעיל.