אין אדם בעולם שאינו נושם, כפעולה יום יומית הכרחית לתפקוד תקין. יחד עם זה מגיעים מקרים שונים ומגוונים הפוגעים ביכולת הנשימה, ברמת החמצן בדם ובכך גם בתפקוד תקין. בעקבות מצבים מסוכנים אלה הקימו והמציאו פתרונות טכנולוגיים שונים לאבחון רמת סטורציה נמוכה, וכמובן הענקת טיפול.
מה קורה בתהליך הנשימה?
תהליך הנשימה מתרחש על מנת לספק לתאי הגוף חמצן – חמצן הדרוש והכרחי לביצוע תהליך הנשימה התאית, תהליך המאפשר המשך תהליכי חיים של תאי הגוף – ולפנות פחמן דו חמצני – תוצר של תהליך הנשימה התאית. בתהליך, אוויר נכנס לריאות וחמצן נספג לזרם הדם, בעוד הפד"ח יוצא ממנו אל הריאות.
איך יודעים אם המצב תקין או בעייתי?
במצב רגיל, בו אין בעיה בתפקוד הנשימה או ברמות ההמוגלובין – מקרים היכולים להיווצר בעקבות אנמיה, פגיעה בדרכי הנשימה או אפילו נוזלים בריאות – במדידות תימצא סטורציה תקינה – כלומר ערכי הסטורציה יהיו 95% – 100%. רמות סיטואציה נמוכות מרמה של 95% יתריעו על התפתחות בעיה, ורמות נמוכות מרמה של 92% דורשות אשפוז מיידי ומעידות על בעיה חמורה.
מה קשור המוגלובין?
על מנת לעבור בזרם הדם, החמצן נקשר למולקולות ההמוגלובין בנמצאות בתאי הדם האדומים, וכך נישא על גבי זרם הדם. ככל שרמות החמצן נמוכות יותר – יכול להיות בעקבות פגיעה בדרכי הכניסה של החמצן או בעיות ספיגה של חמצן מהריאות לדם – כך יעלו רמות ההמוגלובין המיוצר בגוף (בניסיון "לתפוס" יותר חמצן ולא לאפשר למולקולות חמצן להתפספס ולא להיספג בגוף).
איך ניתן לזהות מחסור בחמצן?
בדרך כלל אדם הסובל ממחסור בחמצן – בעיקר אם זה מצב כרוני – יכול לזהות את זה באמצעות תסמינים כמו בלבול, קוצר נשימה, חרחור ולעיתים צפצופים הנשמעים בעת נשימה. זה יכול להיגרם בעקבות סיבות רבות – הן מתחילות בפגיעות חיצוניות בחלקים של מערכת הנשימה, דרך חסימות נשימתיות הכוללות החנקות מאוכל ואף בצקות בריאות, עד לוירוסים הפוגעים במגוון דרכים במערכת הנשימה וביכולת ספיגת החמצן.
טיפול ברמות חמצן נמוכות בדם
במצב של מחסור בחמצן, בין אם כרוני או נקודתי, יש לזהות במהירות, לאבחן ולטפל. אבחון מהיר חיוני מאוד על מנת למנוע היווצרות של נזק – מחסור בחמצן לגוף, אם לא מזוהה בזמן, יכול לגרום לנמקים של רקמות בכל רחבי הגוף, ביניהן רקמות הלב ואיברים חיוניים אחרים – בכך שיותחל טיפול מוקדם ככל האפשר, והמטופל יוכל לחזור לשגרה תקינה. בנוסף, יש לנטר בקביעות אחר מצב החמצן בדם ולדאוג תמיד לתוצאות סטורציה תקינה, כך שאם לא ניתן יהיה לקבל טיפול במהירות.
רוב סוגי הטיפולים המוצעים כיום להבאה למצב של סטורציה תקינה זה הענקת מחולל חמצן המעלה את רמות החמצן הנכנסות לריאות (ובכך גם את רמות החמצן הנספגות לדם) או טיפול במקור לרמות החמצן הנמוכות, בין אם מדובר בטיפול בוירוס חולף או מחלה כרונית.
אז מה עושים?
לסיכום, קודם וחשוב מכל יש לדאוג לניטור קבוע של רמות החמצן בגוף. ללא תוצאה של סטורציה תקינה, לפי המדדים שהוזכרו, יש לפנות במהירות לקבלת טיפול, ולהיצמד לקבלת חמצן קבועה או לטיפול בבעיה המובילה לפגיעה ברמות החמצן.