חיפוש

מהי גליובלסטומה – והאם ניתן לטפל בה

אם התגלה אצלכם גידול מסוג גליובלסטומה מולטיפורמה, חשוב שתכירו את המחלה ואת דרכי הטיפול האפשריות בה.

בכתבה זו נרחיב אודות המחלה ונדגיש מספר דרכי טיפול אפשריים.

 

מהי גליובלסטומה?

גליובלסטומה, או בשמה המלא גליובלסטומה מולטיפורמה (Glioblastoma multiforme), או בקיצור, GBM , היא אחד מסוגי הגידולים סרטניים במוח. הגליובלסטומה נחשבת לגידול המוחי הכי נפוץ מקרב סוגי הסרטני המוח שמתגלים במבוגרים.

 

האם ניתן לטפל בגליובלסטומה מולטיפורמה?

הטיפול במחלה עלול להיות לא פשוט, וזאת כיוון שהגידול מורכב ממגוון סוגים שונים של תאים ממאירים. כך, טיפול מסוג מסוים עשוי להשפיע על סוג מסוים של תאים, אך לא על סוגים אחרים. לכן, רצוי לשלב טיפולים ממגוון סוגים. למידע נוסף אודות גליובלסטומה מולטיפורמה ואודות טיפולים המוצעים לה, לחץ כאן.

 

מהם הטיפולים האפשריים בגליובלסטומה מולטיפורמה?

ישנן שתי קבוצות של טיפולים שנהוג לתת לחולי גליובלסטומה מולטיפורמה. הקבוצה הראשונה היא קבוצת הטיפולים הפליאטיביים, כלומר טיפולים שנועדו להאריך את חיי המטופל ולשפר את איכות חייו. כמו כן, ישנם טיפולים סימפטומטיים, שהם טיפולים המתמקדים בסימפטומים של המחלה במטרה להפחית את סבלם של החולים. כעת נפרט על סוגים שונים של טיפולים פליאטיביים למחלה:

 

  1. טיפול באמצעות TTFields

ה- TTFields (Tumor Treating Fields) הם למעשה שדות חשמליים בתדירות ובעצמה נמוכים. לשדות אלה יכולת להאט את קצב חלוקת התאים הסרטניים, ולעתים אף לעצור אותה.

לטיפול זה יתרונות רבים. ראשית, מדובר בטיפול שאינו פולשני, אשר נעשה באמצעות הצמדת מתמרים לקרקפת. שנית, ככל הנראה ביחס לטיפולים אחרים, השימוש בשדות חשמליים פוגע פחות בתאים בריאים. כמו כן, על פי מחקרים קליניים, הטיפול בשדות הגדיל את תוחלת החיים של יותר מהמטופלים בו מאשר המטופלים באמצעים אחרים.

 

  1. ניתוח

הניתוח נחשב לשלב הרשון והחשוב בכל הקשור בטיפול בגליובלסטומה. במהלך הניתוח, בתבצעת כריתה של כמה שיותר מן התאים הסרטניים. הכריתה מאפשרת הקלה על תסמיני המחלה. כמו כן, הכריתה מאפשרת לטיפולי כימותרפיה והקרנות להיות יעילים ואפקטיביים יותר. זאת ועוד, הכריתה מאפשרת לרופאים לבצע אבחנה פתולוגית מדויקת יותר.

 

  1. טיפול בהקרנות בשילוב עם כימותרפיה

לאחר ניתוח, נהוג לבצע המשך טיפול המשלב הקרנות עם כימותרפיה. השילוב של השתיים מאפשר תוחלת חיים ארוכה יותר. הטיפול הכימותרפי כולל נטילת חומר הנקרא טמוזולומיד (טמודל) דרך הפה. למרות תופעות הלוואי לטווח הארוך המוכרות בטיפול באמצעות ההקרנות, נראה כי תופעות אלה פחות רלוונטיות לחולי גליובלסטומה.

 

  1. טיפול אנטי-אנגיוגני

מדובר בתרופה הפועלת לפגיעה ביכולתו של הגידול הממאיר ליצור כלי דם שיזינו אותו. כך, ללא הזנה, תאי הסרטן לא יכולים להמשיך ולהתקיים. לא ברורה יעילות התרופה, ולעתים אף נצפתה במטופלים בה ירידה נוירו-קוגניטיבית וירידה באיכות החיים לאורך זמן.

 

לסיכום

גליובלסטומה מולטיפורמה (Glioblastoma multiforme) היא גידול המוח הסרטני הנפוץ ביותר בקרב האוכלוסייה הבוגרת. ישנם מגוון טיפולים פליאטיביים וסימפטומטיים למחלה אותם הצגנו בפניכם.

ראש

 

רוצים לפרסם כתבה אצלינו באתר?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
אהבתם את הכתבה ? שתפו בקליק
באותו נושא