עבור רבים מאיתנו שתיית אלכוהול היא מקור להנאה בעת בילוי באירועים חברתיים, משפחתיים, חתונות ועוד. ניתן לשלוט על כמות האלכוהול שאנו צורכים כך שלא תזיק לבריאות ולא תגרור תלות והתמכרות. עם זאת, ישנם אנשים אשר מכורים לאלכוהול, מזיקים לבריאותם ואך צריכים לפנות למרכז גמילה. אז כיצד ההתמכרות לאלכוהול משפיעה על הגוף?
מה היא התמכרות לאלכוהול (אלכוהוליזם)?
זוהי בעיה כרונית אשר מחמירה לאורך זמן, והפגיעה בתפקוד הגופני והנפשי מחמירה גם כן לאורך השימוש. אדם המכור לאלכוהול יתקשה מאוד להפסיק לצרוך אותו, גם כאשר יהיה מודע לבעיות הרפואיות שיתעוררו בעקבות השתייה. בנוסף, מתפתחת תלות גופנית וסבילות לאלכוהול – האדם המכור יזדקק לכמות אלכוהול גבוהה יותר בכדי לעורר את אותה השפעה שהושגה על ידי מינון קטן יותר בעבר. אדם מכור לאלכוהול יעסוק ויחשוב באופן תדיר על אלכוהול ויתקשה להפסיק. לאלכוהוליזם תסמינים רבים הן נפשיים והן פיזיים.
כיצד משפיעה ההתמכרות לאלכוהול על הבריאות הגופנית והנפשית?
להתמכרות לאלכוהול מספר תסמינים וסיבוכים אשר עלולים להתפתח בעקבותיה:
1) פגיעה בזיכרון: נטייה לשכוח פרטים חשובים, שיחות ועוד. פגיעה זו עלולה להתפתח לדמנציה.
2) תסמיני גמילה גופניים: בחילות, הזעות והזיות בעקבות הימנעות משתייה.
3) פגיעה באיברים פנימיים: צריכה מרובה של אלכוהול עלולה לגרום לנזקים בכבד, במערכת העיכול, בוושט ובקיבה.
4) סרטן: נמצא קשר בין צריכה מופרזת של אלכוהול לאורך זמן לבין העלייה בתחלואה בסרטן. נמצא קשר בעיקר לסרטן הגרון, וושט וקיבה.
5) נזקים פסיכו-סוציאליים: אלימות במשפחה, קשיים בעבודה, בזוגיות וקשיים כלכליים בעקבות התלות בשתייה.
6) ירידה בתחושת ההנאה: אובדן עניין בתחביבים או בתחומי עניין שבעבר גרמו להנאה.
7) פיתוח סבילות לאלכוהול: בתהליך ההתמכרות והשתייה המרובה, עולה עם הזמן כמות האלכוהול הנדרשת להשפעה שבעבר הושגה על ידי כמויות קטנות יותר.
8) חוסר שליטה: לאדם המכור אין את היכולת לעצור את עצמו משתייה ולהגביל את הכמות שהוא צורך למרות שהיא מזיקה לו.
9) שתייה לא רק לצורך הנאה: כאמור, רבים צורכים אלכוהול באופן מדוד ומוגבל בסיטואציות משתנות. עם זאת, אדם המכור לאלכוהול ירבה לשתות לבד ובסתר.
כיצד והיכן ניתן לקבל עזרה?
במידה ואדם מזדהה עם מאפיינים אלו מומלץ לפנות למקום כמו מרכז גמילה מאלכוהול כדי לקבל עזרה. ישנן מסגרות טיפוליות רבות, ציבוריות ופרטיות. מסגרות הטיפול הציבוריות הן חלק משירותי הרווחה ונמצאות תחת פיקוד משרד הבריאות, וניתנות בכל רשות מקומית בארץ.
לסיכום
בעיית שתייה עלולה להתפתח מכל מיני סיבות, וברגע שאדם חש כי הוא סובל מבעיה זו, מומלץ לו להתייעץ עם רופא משפחה או עם גורם המומחה בגמילה מאלכוהול. להתמכרות לאלכוהול השפעות גופניות ונפשיות שליליות על בריאות האדם, ולכן חשוב לפנות לעזרה ולטפל בבעיה באופן המתאים לצרכי המטופל.